În adresa Autorității Naționale de Integritate a parvenit o scrisoare, prin care Centrul de Resurse Juridice din Moldova informează despre faptul că a fost elaborat şi plasat în spațiul public un spot social, denumit generic ,Mărturisirea”. Spotul a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea societăţii civile din Moldova pentru a cere justiție"', finanțat de Departamentul de Stat al SUA / Biroul International pentru Justiție Penală şi Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.
La rândul său, Autoritatea Națională de Integritate a venit cu o notă de răspuns, prin care a comunicat următoarele: ”salutăm implicarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova în promovarea misiunii, funcţiilor şi atribuțiilor ANI, prin elaborarea şi plasarea în spațiul public a spotului social, denumit generic ,Mărturisirea”…Totodată, pe viitor, considerăm oportună consultarea poziției Autorității în procesul de elaborare a activităţilor de sensibilizare a opiniei publice privind aria de competenţă a ANI şi coroborarea lor la cadrul legal existent, inclusiv Legea nr. 86 din 28 iulie 2011 cu privire la simbolurile publice”.
Respectiv, lansat în luna ianuarie, spotul social este difuzat la un post privat de televiziune, prin care este arătat un eventual primar care are ”emoții” pentru faptul că nu a declarat careva averi și este îndemnat de a depune declarația de avere și interese personale. ”Eroul principal” al acestui spot social, denotă un caracter dezorientat și speriat, într-un fel, fiind făcută o generalizare - că primarii sunt corupți.
Pe parcurs, în adresa Autorității, precum și a Congresului Autorităților Locale din Moldova au parvenit de la unii primari adresări cu indignarea că acest spot este neprofesional și că dezonorează funcția de primar, aceștia fiind considerați, potrivit celor relatate în spotul, că sunt corupți.
În final, în scopul neadmiterii unor cazuri similare pe viitor, Autoritatea Națională de Integritate vine cu un apel către societatea civilă și îndeamnă - de a fi în continuare deschiși, cooperanți și respectiv, să fie solicitată o poziție sau părere a Autorității, în cazul când se vorbește despre ANI, cu atât mai mult că în spot au fost utilizate simbolurile și datele de contact ale ANI.
Este elementar – prin cooperare și atitudine se poate de făcut lucruri bune și utile pentru societate.
08 februarie 2018
Serviciul informare și relații cu publicul
- 124 vizualizări