La 9 decembrie este marcată Ziua Internațională Anticoruție. În al doilea an consecutiv, Președinta ANI, Rodica ANTOCI premiază presa de investigație și organizațiile non guvernamentale din domeniul anticorupției. În premieră, în ediția din acest an, în lista de premiere au fost nominalizate și Universitatea Liberă Internațională din Moldova, dar și Universitatea de Stat a Moldovei, cu care Autoritatea a colaborat pe domeniul de educație privind integritatea în funcția publică.
La capitolul presa de investigație, reporterii emisiunilor de anchetă - Jurnalul Săptămânii și Cutia Neagră, difuzate de Jurnal TV și, respectiv, de TV 8 au primit diplome de gratitudine și câte o medalie pentru realizarea investigațiilor pe domeniul de integritate, în baza cărora ANI s-a autosesizat și a pornit proceduri de control.
Radio Moldova și Radio Europa Liberă au fost premiate pentru claritate adusă în subiectele realizate pe domeniul de integritate ce au vizat modifcările legislației ANI, incompatibilități de funcție, conflicte de interese și averi nedeclarate. Prezentatoarea buletinului de știri de la Cotidianul TV, și-a ridicat premiul pentru interesul sporit față de domeniul de integritate și diseminarea în cadrul buletinelor de știri a interviurilor cu reprezentanții ANI.
ANI a avut o colaborare bună și cu presa locală pe domeniul completării declarațiilor de avere și interese personale și declararea conflictelor de interese. Astfel, jurnaliștii de la Elita TV Rezina și Media TV Cimișlia au primit diplome și medalii pentru subiectele de realizate cu privire la aceste încălcări depistate în raioanele respective.
În lista de premiere au fost nominalizați și cei mai mari critici ai ANI, experta în anticorupție dna Mariana Kalughin și dna Galina Bostan, directoarea Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC). Dna Kalughin a ridicat diploma și medalia ANI pentru criticile constructive, recomandărilor expuse în rapoartele de monitorizare a activității Autorității și promovarea propunerilor de modificare a legislației ANI. Iar, directoarea CAPC a fost premiată pentru cele mai multe sesizări privind incidente de integritate în rezultatul cărora au fost emise acte de constatare.
Lectorul din cadrul Facultății de Drept, USM, dl. Oleg Pantea și dna Margarita Raducanu, lector Facultatea de Jurnalism, ULIM au fost apreciați cu diplome de gratitudine pentru buna colaborare în organizarea activităților practice cu studenții de la Drept pe segmentul întocmirii proceselor verbale cu privire la contravenție și familiarizarea studenților de jurnalism cu procedurile de control ale averii, inițiate în baza anchetelor jurnalistice.
La finalul evenimentului de premiere, participanții au discutat cu Președinta ANI și cinci dintre inspectorii de integritate despre procedurile de control a averii, durata acestora, aspectele cu privire la averile nejustificate, dosare de confiscare a averii și examinarea actelor de constatare în instanța de judecată, etc.
- 210 vizualizări