Autoritatea Națională de Integritate reamintește subiecților declarării averii și intereselor personale despre obligativitatea depunerii declarațiilor anuale în perioada 01 ianuarie - 31 martie. Astfel, potrivit art. 7 al Legii nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și intereselor personale, subiectul declarării este obligat să depună declarația în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate, semnând-o în formă electronică, prin utilizarea semnăturii electronice emise cu titlu gratuit, prin intermediul Centrului de Telecomunicații Speciale, în modul stabilit de Guvern.
Declarația în formă electronică se consideră recepționată de Autoritatea Națională de Integritate dacă subiectul declarării primește recipisa electronică de confirmare a acceptării acesteia.
În cazul în care subiectul declarării constată că a introdus în declarație date incomplete sau eronate, acesta este obligat să rectifice declarația depusă. În acest caz, declarația inițială și declarațiile rectificate sunt păstrate separat prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate.
Ținând cont de faptul că, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 133 / 2016, a fost extinsă lista subiecților declarării cu noi categorii (exemplu consilierii locali), totodată, Autoritatea fiind sesizată despre intențiile unor subiecți ai declarării de a nu-și onora obligația de a declara averile și interesele personale, atragem atenția dumneavoastră asupra consecințelor de ordin legal, în caz de neconformare:
Răspunderea disciplinară: în cazul neîndeplinirii obligațiilor de către persoanele desemnate responsabile de completarea și actualizarea permanentă a Registrul electronic al subiecților declarării averii și a intereselor personale, obligații prevăzute în Legea nr. 133/2016 și în Hotărârea Guvernului RM nr. 673 din 28 august 2017 pentru implementarea Legii nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și intereselor personale.
Sancțiunea contravențională conform art. 3302 Cod contravențional al Republicii Moldova, în cazul nedepunerii declarațiilor de avere și interese personale de către subiecții declarării – amenda contravențională de la 60 la 90 unități convenționale (de la 3000 lei la 4500 lei) și în cazul depunerii tardive a declarațiilor de avere și interese personale de către subiecții declarării – amenda contravențională de la 30 la 60 unități convenționale (de la 1500 lei la 3000 lei).
Inițierea unui control al averii și al intereselor personale de către Autoritatea Națională de Integritate, în privința subiecților declarării, pe durata exercitării mandatelor, a funcțiilor publice și de demnitate publică, în cazul nedepunerii sau depunerii tardive a declarațiilor de avere și interese personale sau dacă se constată lipsa unor date din declarația de avere și interese personale (art. 28 alin. (3) din Legea nr. 132/2016).
Încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu a subiectului declarării, în cazul nedepunerii declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile de la recepționarea demersului inspectorului de integritate sau în cazul refuzului de a o depune (art. 27 alin. (8) din Legea nr. 132/2016).
Ghidurile video și textuale, privind depunerea pas-cu-pas a declarațiilor de avere și interese personale în formă electronică, privind completarea registrului electronic al subiecților declarării de către colectori, privind configurarea dispozitivului criptografic (semnăturii electronice), pot fi vizualizate pe site-ul Autorității Naționale de Integritate accesând adresa – www.ani.md, rubrica „Depune declarația aici”.
- 32235 views